Velden gemarkeerd met * zijn vereist.

Botox is een merknaam voor de stof Botulinetoxine, een natuurlijk eiwit dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium Botulinum. Dit eiwit wordt gebruikt in de medische wereld voor verschillende  doeleinden. Zo wordt Botox al sinds 1973 gebruikt bij allerlei neurologische aandoeningen.

Botox is bekend geworden vanwege de toepassing binnen de cosmetica, om rimpels in het gezicht te verzachten. Botox wordt in uiterst kleine hoeveelheden en sterk verdund geïnjecteerd in de spiervezels die verantwoordelijk zijn voor zogenoemde dynamische lijnen, die ontstaan bij mimiek. De spierspanning wordt hiermee sterk verminderd, waardoor diepe rimpels vervagen.

Naast de toepassing van Botox om rimpels te behandelingen, leest u op deze pagina’s eveneens meer over andere mogelijke toepassingen van botox. 

Omdat botox al vele jaren gebruikt wordt in de medische wereld is er ook al zeer veel onderzoek naar gedaan. De lange termijn effecten zijn dan ook bekend, waardoor botox wordt gezien als een volstrekt veilig product. Daarnaast is botox goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration), de Amerikaanse warenwet.

Ondanks dat het een veilig product is, is het zeer belangrijk dat het deskundig wordt toegediend door een arts. Omdat het bij botox gaat om een geregistreerd medicijn mag het ook enkel door artsen worden gebruikt.