Patricia Nelissen Gespecialiseerde praktijk  voor cosmetische en medische tatoeage

Ruim 10 jaar ervaring in het plaatsen van permanente make-up  -  verwijderen en corrigeren van permanente make-up  -  verwijderen pigmentvlekken  -  verwijderen goedaardige huidafwijkingen en littekens - medische tatoeage - camouflage littekens Informatie over de risico's

 

De GGD vindt het van belang om u van tevoren te informeren over een aantal mogelijke risico’s wanneer u van plan bent permanent make up aan te laten brengen.

Het aanbrengen van permanent make-up is een huiddoorborende handeling. Door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat u besmet wordt met bloedoverdraagbare ziekten, zoals Hepatitis B en C. 

Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënische behandeling (zowel door uzelf als door de behandelaar) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en uw permanent make-up er niet mooier op maken.
 
Onder de 16 jaar wordt permanent make-up sterk afgeraden. 
Wil je het toch en je bent onder de 16 jaar, dan moet je wettige vertegenwoordiger meekomen naar de studio. Overigens is een tatoeage op de hals, het hoofd en de handen onder de 16 jaar sowieso niet toegestaan.
Voordat u permanent make-up laat aanbrengen wordt u gevraagd eentoestemmingsformulier (een verklaring) in te vullen. 
In dit toestemmingsformulier staan o.a. een aantal vragen over uw gezondheid.  Het invullen van het toestemmingsformulier is voor uw eigen veiligheid. 
Bent u onder de 16 jaar dan moet uw wettige vertegenwoordiger het toestemmingsformulier tekenen en zich legitimeren. Het toestemmingsformulier blijft in het bezit van de behandelaar en wordt vertrouwelijk behandeld.
 
Het aanbrengen van permanent make-up
Tijdens het aanbrengen van permanent make-up worden met kleine naalden inkt- en pigmentstoffen onder de huid aangebracht.
Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende vorm of afbeelding.
De inkt- en pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. 
Dit wordt gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit. 
Voordat de cosmetische tatoeage of permanent make-up wordt aangebracht, wordt de huid schoongemaakt en
gedesinfecteerd. 
Zo nodig wordt de huid geschoren. Dit moet gebeuren met een nieuw wegwerpscheermesje.
Het aanbrengen van permanent make-up moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Dat wil zeggen; de naald die door uw huid gaat, mag niet eerder gebruikt zijn, moet uit een steriele verpakking komen en mag niet met de blote handen worden aangeraakt.
De inkt die gebruikt wordt moet eveneens steriel zijn. 
De inkt die voor u gebruikt wordt zit in kleine inktcups en mag alleen voor u worden gebruikt. Overgebleven inkt wordt weggegooid. Tijdens het aanbrengen van permanent make-up worden tissues of wattenschijfjes gebruikt.
Uiteraard moeten de tissues of wattenschijfjes schoon zijn en direct na gebruik worden weggegooid. 
De behandelaar draagt tijdens het aanbrengen van uw permanent
make-up handschoenen en vervangt deze handschoenen telkens als hij of zij iets anders aanraakt dan het apparaat waarmee u wordt behandeld, een tissue of uw huid. Na afloop wordt de getatoeëerde plek verzorgd.
 
Het verzorgen van de permanent make-up 
Een pas aangebrachte permanent make-up is vergelijkbaar met een schaafwond. 
De wond die door het aanbrengen van permanent make-up is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. 
Met een goede verzorging is de wond na ca. 1 week genezen. 
 
U krijgt van de behandelaar mondelinge en schriftelijke instructie mee hoe u de permanent make-up moet verzorgen. In de instructie moet o.a. staan dat u bij klachten (hevige roodheid, zwellen, pussen, wondvocht) contact moet opnemen met uw huisarts.
Bellen
Map
Info