Patricia Nelissen 

Gespecialiseerde praktijk voor cosmetische en medische tatoeage

 


 
WAT IS MEDISCHE TATOEAGE ?

Bij medische tatoeage wordt er met speciale apparatuur pigmenten in de huid getatoeëerd.  De gekozen pigmenten benaderen de natuurlijke kleur van de huid zo goed mogelijk. De pigmenten worden ingebracht op plaatsen waar de natuurlijke pigmentatie ontbreekt of verstoord is. 

Toepassingen medische tatoeage: 

  • tepelreconstructies
  • liplijncorrectie (bij een hazenlip of schisis of cosmetisch)
  • wenkbrauwen (na haaruitval door bijv. alopecia areata of cosmetisch)
  • hypopigmentatie (te weinig pigment)
  • littekens door trauma of verwondingen (bijv. brandwonden of na een operatie)
  • eyeliner (na haaruitval door bijv. alopecia areata of cosmetisch)


WAT KUNT U VERWACHTEN ?

De techniek van medische tatoeage is vergelijkbaar met die van het aanbrengen van een ‘gewone’ tatoeage. Een ‘gewone’ tatoeage blijft echter altijd zichtbaar, terwijl een medische tatoeage op den duur vervaagt. Dit komt doordat bij een medische tatoeage oplosbare kleurstoffen gebruikt worden. De medische tatoeage zal daarom na ongeveer 3 tot 5 jaar bijgewerkt moeten worden. De behandeling is niet pijnloos, maar de pijn wordt in de regel goed verdragen. Zo nodig kan een plaatselijk verdovende crème gebruikt worden.


AANTAL BEHANDELINGEN

Medische tatoeages worden meestal in 2 tot 4 keer aangebracht, met een tussenperiode van 4 tot 6 weken.


HET EERSTE CONSULT BIJ DE HUIDTHERAPEUT

Tijdens de eerste afspraak zal er gevraagd worden naar uw medische voorgeschiedenis. Ook worden er foto’s gemaakt en wordt een kleurtest uitgevoerd. Wanneer de juiste kleur bepaald is, tatoeëert de huidtherapeut een beetje kleurstof in een proefgebied. Indien u verwezen bent voor een wenkbrauw- of lippigmentatie, dan vragen wij u om uw eigen wenkbrauw- of lippotlood mee te nemen.


VERVOLGCONSULTEN

De eerstvolgende afspraak is na minimaal 4 tot 6 weken. Pas na deze periode is goed te zien of de kleur juist is en of de kleurstof geen allergische reactie geeft. Als de kleur juist is tatoeëert de huidtherapeut de huidafwijking volledig in. Bij het volgende consult (na 4 tot 6 weken) beoordeelt u samen met de huidtherapeut het resultaat van de tatoeage. Zo nodig stelt de huidtherapeut de kleur bij. Nazorg van het getatoeëerde gebied De getatoeëerde huid zal eruit zien en aanvoelen als een schaafwond. Na iedere behandeling wordt de wond afgedekt met een kompres. Dit kunt u de volgende dag verwijderen. U kunt daarna weer (kort) douchen, maar baden, zwemmen en sauna bezoek raden wij af. De genezingsfase duurt ongeveer een week. Tijdens het genezingsproces ontstaan korstjes en kan de tatoeage gaan jeuken. Raak de plek in deze periode zo min mogelijk aan en laat de korstjes zitten totdat deze er spontaan afvallen. Houd de plek - afgezien van het douchen - droog en gebruik geen crèmes etc. Het is aan te raden het behandelde gebied in deze fase te beschermen met een droog verband, dat u dagelijks verwisselt. 


BEOORDELING RESULTAAT

Een week na de behandeling is de tatoeage meestal nog te donker. Een geringe hoeveelheid pigment komt namelijk in de bovenste huidlaag terecht en slijt er later weer uit. Dit is de reden waarom meerdere sessies nodig zijn om de gewenste kleur te bereiken. Een enkele keer komt het voor dat ongeveer 1 week na de eerste behandeling de hele kleur is verdwenen. Dit betekent niet dat uw huid ongeschikt is voor medische tatoeage.


BESCHERMING TEGEN DE ZON

Voor een optimaal resultaat is het heel belangrijk dat u het te behandelen gebied goed beschermt tegen zonlicht. Hier moet u al minimaal 6 weken vóór de eerste behandeling mee beginnen. Ook tijdens het behandeltraject en tot minstens 6 weken na de laatste behandeling moet u zich goed beschermen tegen zonlicht. Beschermende kleding is het beste. Is dit niet mogelijk, dan adviseren wij u om crème met een hoge beschermingsfactor (SPF 30 of hoger) te gebruiken. Deze crème dient u elke 2 uur opnieuw aan te brengen. Ook nadat de tatoeage is genezen blijft het belangrijk de huid te beschermen tegen zonlicht. Dit om verkleuring van de tatoeage te voorkomen.


MOGELIJKE COMPLICATIES

Neem bij ernstige roodheid, zwelling, bloeding of pusvorming contact op met de huidtherapeut of uw (huis)arts.
Bellen
Map
Info